Aronija – zašto ju već danas početi konzumirati

Aronija je bobičasto voće koje svojim izgledom najviše podsjeća na borovnicu. Predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna.
Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E,  aronija djeluje antivirusno,  antibakterijski i antiupalno.
  • Protiv oksidativnog stresa

Što je oksidativni stres? To je stanje bolesti koje se pojavljuje kada slobodni radikali utječu na antioksidativnu zaštitu organizma.
Što su slobodni radikali? Nestabilne molekule s visokim stupnjem aktivnosti koje sudjeluju u brojnim reakcijama u tijelu i dovode do biokemijskih, strukturnih i funkcionalnih poremećaja. (odgovorni su za pojavu aktunih i kroničnih bolesti koje se manifestiraju kod upalnih procesa, neuroloških poremećaja, kardiovaskularnih i malignih bolesti.
Što su antioksidansi? Biološke aktivne tvari koje uklanjaju višak slobodnih radikala i pomažu smanjiti štete nastale njihovim utjecajem.
  • Protiv kancerogenih oboljenja

Zašto? Aronija je najjači antiokidans. Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanasa aronija predstavlja snažno sredstvo u borbi protiv nastanka i ravoja kancerogenih stanica. Veže se za teške metale i radiaktivne elemnte u tijelu i omogućuje njihovo izlučivanje što je od najveće koriti poslije izloženosti zračenju.
Sastavni dio terapija kancerogenih oboljenja su zračna i kemoterapija koje uništavaju maligne stanice. Uništavanjem malignih stanica u organizmu stradaju i zdrave stanice, a posebno krvne stanice što onemogućava daljni nastavak terapije.
Praksa je pokazala da pacijenti koji su pili sok od aronije u toku trajanja terapije, bili su u optimalnim vrijednostima čime su mogli nastaviti daljnje liječenje.
  • Srce i krvne žile

Zašto? Odličan je izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima.
Nepravilna ishrana koja je bogata mastima, kao nedovoljna fizička aktivnost dovode do povećanja kolesterola i triglicerida u organizmu. Oni se natalože na krvnim žilama i uzrokuju začepljenje odnosno suženje krvnih žila, što utječe na smanjenje dopremanja hranjivih materija i kisika do srca, te vodi do angine pektoris i infarkta.
Konzumiranjem soka od aronije vrijednost kolesterola i triglicerida se snižavaju, te se otklanja glavni uzork infarkta.
Posebno je dobra i za ljude koji su već preživjeli infarkt jer stvara nove mreže krvnih žila, te štiti od daljnjeg začepljenja istih.
  • Šećerne bolesti

Zašto? Dijabetes je kronična bolest kod koje je razina glukoze (šećera) u krvi previsoka. Hormon inzulin kojeg proizvodi gušterača regulira razinu glukoze u krvi. Kod dijabetesa gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili postoji problem u načinu na koji stanice reagiraju na njega.
Aronija zbog visoke koncentracije biofenola, tanina, flavonoida i vitamina P i niske kalorijske vrijednosti može biti dobra terapija kod bolesnika sa takvom dijagnozom.
  • Jačanje imuniteta

Zašto? Sprječava bakterijske i virusne infekcije (prehlade,gripe) zbog bifeonila i vitamina C.
  • Jetra i žuč

Zašto? Aronija sadrži velike količine flavonoida koji veoma povoljno djeluju na pravilnu fukciju jetre. Redovitim konzumiranjem, aronija poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće i regenerira je te je dobra za žučni kamenac.
  • Želudac

Zašto? Aronija svojim sastojcima i oporim okusom stimulira lučenje enzima. Utječe na rad metabolizma i smiruje grčeve i bolove želuca.
  • Dobar utjecaj na kožu

Zašto? Gubitak elastičnosti kože, smanjenja hidratacija, povećano maščenje, nastanak celulita i strija, stranje kože…
Aronija svojim povoljnim djelovanjem na najsitnije krvne žile omogućava redovito dopremanje kisika, a otklanja toksine i štetne tvari iz organizma čime kroz fiziološke procese vraća kožu u ravnotežu te joj daje zdrav i lijep izgled.

 

 

Rabenhorst aronija
2017-11-21T12:23:57+00:00